En absolut favorit i kakburken
Sockerdrömmar/vaniljdrömmar
Dessa små läckra underverk var en favorit för mig redan som liten. Därför var det ett MÅSTE att jag skulle hitta en variant av denna skapelse som är glutenfri, smakar som originalet och ser ut som originalet. Och jag tycker att jag har lyckats väldigt bra!
MEN... det har tagit 5 ÅR att få fram detta resultat. Åtskilliga slängda plåtar med kakor som ser ut som havreflarn i formen och smakar som enbart socker. Men NU.... nu är de så perfekta som det bara går. Bättre blir dom inte.
Dessa ingredienser behöver du ha hemma:

Det är inget måste att det ska vara matolja. Det går lika bra med rapsolja om du har det hemma. En matberedare är ett måste för dessa drömmar.
100 gram margarin
1 dl olja
3 dl Finax röda
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
0,75 dl jyttemjöl
Börja med att köra margarin, socker och olja i matberedaren så det blir som en lös smet. Därefter tillsätter du de andra ingredienserna och kör ordentligt i matberedaren. Det kommer likna en smulig deg men det ska vara så och då häller du ut allt på en bänk och arbetar degen en stund för hand tills du känner att den är formbar. Man kan inte jämföra med en "vanlig" deg för den glutenfria degen måste vara extra torr så den inte flyter ut.
När degen känns ok så tar du studsbollsstora bollar och rullar. Känns degen fortfarande torr och spricker när du försöker rulla så massera "bollen" lite i handen så smöret mjukas upp.
I bland krävs det tålamod att baka glutenfritt;)
1 dl olja
3 dl Finax röda
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
0,75 dl jyttemjöl
Börja med att köra margarin, socker och olja i matberedaren så det blir som en lös smet. Därefter tillsätter du de andra ingredienserna och kör ordentligt i matberedaren. Det kommer likna en smulig deg men det ska vara så och då häller du ut allt på en bänk och arbetar degen en stund för hand tills du känner att den är formbar. Man kan inte jämföra med en "vanlig" deg för den glutenfria degen måste vara extra torr så den inte flyter ut.
När degen känns ok så tar du studsbollsstora bollar och rullar. Känns degen fortfarande torr och spricker när du försöker rulla så massera "bollen" lite i handen så smöret mjukas upp.
I bland krävs det tålamod att baka glutenfritt;)

Ugnen ska vara på 125 grader om man har varmluft och 150 grader i vanlig värme. Sätt in plåten med bollarna i nedre delen av ugnen. De ska stå inne tills de "spruckit klart" och fått lite färg. Ca 20 minuter.
Låt de svalna ordentligt innan du flyttar dom från plåten annars går de lätt sönder. Förvara i frys och servera de gärna lite kalla.
Lycka till!!