Fantastiska luftiga bullar

Att lyckas med bullar glutenfritt är något jag försökt LÄÄÄÄÄNGE! De har blivit torra, stenhårda eller alldeles för svampiga. Men tji den som ger sig. Jag hittade ett recept på Sempers sida på internet, men jag använder till 90% enbart finax röda så därför mixtrade jag lite och då blev otroligt fina, fluffiga och GODA! Här kommer receptet; 

100 gram margarin eller smör 
50 fram jäst för söta degar 
1 dl ljus sirap
1 msk psyllium/fiberhusk
1 msk pofiber
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
3,5 dl mjölk
3 krm salt
600 gram finax röda eller Semper finmix( använd hushållsvåg)

Börja med att smula jästen i hushållsassistentens skål. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Blandningen ska vara fingervarm. Häll i bunken med jäst och låt blanda på lagom tempo. Blanda i sirap, pofiber, bakpulver, ägg, psyllium och salt och blanda väl. Häll till sist i 600 gram finax röda och låt degen arbetas samman ett par minuter. Lägg sedan över en bakduk och låt jäsa 30-40 minuter. 

Arbeta in ca 1/2 dl finax röda i degen på ett bakbord när den jäst klart. Den ska inte kladda utan den ska påminna om "vanlig bulldeg". Kavla ut degen och bre på ett lager med margarin och kanel, kardemumma, vaniljsocker eller vad man nu önskar för fyllning. Skär ca 1,5 cm tjocka bullar och lägg i formar. 

Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Vispa ett ägg under tiden. Pensla sedan bullarna med ägg och strö över pärlsocker. In i ugnen i ca 10 minuter på 220 grader (färgen på bullarna avgör tiden i ugnen). 

Så himla goda!

Ett tips nu till jul: blanda i 1-2 påsar saffran och gör lussekatter av degen eller varför inte bullar med vanilj och vit chokladfyllning? 

MUMS!!! 

(null)

(null)




1 Lise-Lotte:

skriven

Hur mycket smör har du i degen?

Svar: 100 gram smält som det står i receptet.
Elin Blent

Kommentera här: