Ljuvlig hönökaka!

50 g jäst
8 dl mjölk fingervarmt
1 dl majsolja
1 dl ljus sirap
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
4 dl glutenfri ren havregryn
2 tsk bakpulver
1 liter finax röda mjölmix
8 dl mjölk fingervarmt
1 dl majsolja
1 dl ljus sirap
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
4 dl glutenfri ren havregryn
2 tsk bakpulver
1 liter finax röda mjölmix
2 dl jyttemjöl
Blanda jäst och den fingervarma mjölken i en bunke och blanda tills jästen löst upp sig. Blanda sedan i salt, olja, fiberhusk, sirap och havregryn och och kör med maskinen så det får blandas i hop. Låt sedan smeten få vila/svälla 10 min. Blanda då
i mjölet båda sorterna samt bakpulvret och kör i maskinen ca 5 minuter. Degen kommer likna en gröt innan den fått jäsa så häll inte på mer mjöl om du tycker den ser lös ut. Degen sväller och torkar till lite under jäsningen.
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Till utbakningen. Häll rejält med mjölmix där degen ska hällas ut. Den är rejält kladdig. Häll mjöl även på degen, men arbeta inte med den för den är den för kladdig för. Ta en plåt med bakplåtspapper och häll lite mjöl på bakplåtspappret. Ta 1/4 av degen
och lägg på plåten. Ta lite mjöl i handen och platta till degen så den blir ca 1 cm tjock och en cirkel. Nagga degen med gaffel. In i ugnen 250 grader i ca 10 minuter eller tills den fått gyllenbrun färg. Låt svalna innan du delar den på mitten.
Hoppas det smakar❤️








