Pinocchiokladdkaka med bär och marräng

Denna kaka är så galet galet god. Bland det godaste jag ätit i fikaväg. Och så otroligt enkel att göra. Beroende på årstid så varierar jag garnering. Sommartid är jordgubbar outstanding till. Men nu till jul skulle det passa bra med kanske clementiner eller liknande. Gärna något med lite syra då kakan i sig är väldigt söt. Ni MÅSTE pröva den! Botten är en vit kladdkaka toppad med knaprig marräng och ett lager grädde med valfri bär/frukt. MUMS!

(null)

(null)

Recept botten;

150 g smör eller margarin 

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 dl finax röda mjölmix

2 ägg


Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret under tiden. Blanda i de torra ingredienserna i bunken med äggsmeten. Blanda till sist i det smälta smöret. Bröa springformen med lite mjölmix i stället för ströbröd. Häll kaksmeten  i formen (bör vara avtagbar kant). Ugnen ska stå på 175 grader. 

Ställ formen med smet åt sidan för nu ska marrängen vispas. 

2 äggvitor

1 dl socker

Vispa äggvitorna först. Vispa så du kan vända skålen upp och ner utan att vitorna rinner. Vänd i sockret när vitorna blivit hårda och kör några sekunder med elvispen så marrängen blandas. 

Klicka ut marrängen på kaksmeten och försök bre den till ett jämt lager. 

Sätt sedan in smeten och marrängen i den 175 gradiga ugnen i  25 minuter. Marrängen ska vara gyllenbrun och fin. 

Kakan bör stå i kyl några timmar innan servering. Viktigt att den får svalna först innan den sätts in i kylen. 

Innan servering; 

Vispa ca 3 dl grädde och bred eller spritsa ut på kakan/marrängen. Garnera med bär/frukt. 

Låt smaka!! 




1 Tessan:

skriven

Ser att du använder dig av finax röda, då de innehåller vetestärkelse kan jag inte använda de. Vilket alternativ föreslår du som är spannmålsfritt? Mvh Tessan

Svar: Jag föredrar Semper finmix i såfall. Den kan du ersätta rätt av med samma mängd.
Elin Blent

Kommentera här: