Tekakor/frallor med morötter

Saftiga goda tekakor med morötter. Tillsammans med lite marmelad och ost är dessa pricken över i:et 😋 Här är receptet!

25 g jäst
5 dl mjölk fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter
1 liter finax röda mjölmix
Ca 3-4 dl jyttemjöl 

Värm mjölken till ca 37 grader i en kastrull och häll över jästen som du smulat ner i assistentens bunke. Blanda tills jästen smält. Skala 2 morötter och riv fint. Blanda i salt, olja och morötterna i jästsmeten. Blanda runt. Blanda till sist i mjölerna och låt degen arbetas i assistenten. Degen kommer troligtvis vara väldigt kladdig, men häll inte i mer mjöl då den "torkar till" medan den jäser.

Låt jäsa under bakduk i 60 min. Häll ut 1/2-1 dl finax röda på bakbordet och häll ut degen. Arbeta in mer mjöl om det behövs till degen är så pass att den går att arbeta med. 

Forma till runda bollar för frallor eller platta till bollarna så de blir ca 1-1,5 cm tjocka. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. 

Vill du ha frallor så pensla med ett vispat ägg eller smält smör och häll på vallmofrön eller solrosfrön. 

In i ugnen på 250 grader i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. 

Förvaras i frysen tills de ska serveras och värm i mikron så blir de som färska på nytt. 

Låt smaka!


(null)

(null)



Kommentera här: